• www.origamisan.org
  • www.embir.com
  • www.annekaz.com
  • www.kigem.com

17 Şubat 2009 Salı

Aileler İçin Evde Disiplini Sağlama Yolları


1-Evde Disiplin
Çocuğunuzun dünyasına girin,onu dinleyin. Onun duygularını keşfetmeye çalışın.
Onların zihin yapıları,merakları ve ruh dünyaları yetişkinlerden farklıdır.
Bu yüzden ‘Bu konuda sen ne düşünüyorsun?’ gibi sorular sorarak
Onların duygu ve düşünce dünyalarını öğrenmeğe çalışmalıyız.
2-Hoş görülü ve kararlı olun
Hoş görülülük çocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesine ve sınırlarını öğrenmesine ve işbirliği ruhuna sahip olmasına neden olur.
3-Neden soruları yerine Ne –Nasıl sorularını sorun
‘ ‘Bunu neden yaptın ? ’’, ‘ Neden sinirlisin?’’ v.b. sorular çocuklara yargılayıcı ve tehdit edici gelebilir.Bunun yerine ‘Ne oldu ?, ‘Nasıl oldu ?’
gibi sorular sorarak onların duygu ve düşüncelerini öğrenerek ,kendi çözüm yollarını üretmelerine,düşünce güçlerini geliştirmelerine yardımcı olunmalıdır.
4-Çocuğunuzu dinleyin
Bir takım yorumlar yapmadan,neler hissettiğini dinleyerek,çocuğunuza bazı duygulara sahip olmasının son derece doğal olduğunu gösterin.Çocuğunuzun kelimeleri arasındaki duygularına kulak verin.
5-Tutarlı olun
Aile olarak kendinize özgü ,açık olarak belirlenmiş,süreklilik gösteren kuralları belirleyin.Tutarlı olduğunuz zaman çocuğunuz şaşırmayacak ve olumlu davranışlar sergileyecektir.Farklı zamanlarda farklı kararlar alıyorsanız ve bu kararlarınızın mantıklı ve tutarlı bir sebebi varsa onu açıklayın ki çocuğunuz sözlerinizde tutarsızlık görmesin.

2 yorum:

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

ben elimden geldiğince kızımı dinlemeye çalıyorum.ancak herzaman hoşgörülü olamadığım için kendime kızıyorum.teşekkür ederim...

ege dedi ki...

maalesef bu sorunu bütün velilerim yaşıyor,zaman zaman anne olarak ben de yaşıyorum. annelerin yükü ağır ve herşeye yetişmeye çalışmak yorucu oluyor ama çocuklarımızın bu zamanlarını tekrar geri döndüremeyecegiz nasıl bebeklikleri çabucak geçti,aslında o kadar hızlı olmasa da hızla geçiyor ve biz koşuşturmalarımızdan farkına varamıyoruz. kızınız kaç yaşında bilemiyorum ama neden hoşgörülü davranamadığınızı kızınızla da paylaşırsanız eminim sizi anlayacaktır.